Kabinet onderhandelt vooral met D66 en kleine christelijke partijen

CDA buiten spel?

Het kabinet lijkt de kaarten te hebben gezet op steun van D66 en de kleine christelijke partijen, met name de SGP. Dat stellen ingewijden rond het kabinet. Het kabinet lijkt er niet meer in te geloven zaken te kunnen doen met het CDA. Buma staat, zo lijkt het, buiten spel.

Er wordt momenteel gekeken naar voorstellen van de SGP, D66 en in mindere mate de ChristenUnie. Zo houdt het kabinet de voorgenomen versobering van de kindregelingen zoals bijvoorbeeld de kinderbijslag tegen het licht. Verder denkt de coalitie na over verzachting van de bezuiniging op de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers (een D66-wens) en een eventuele loonsverhoging voor defensiepersoneel.

Rutte II dacht met het verwerven van ruim draagvlak in het maatschappelijke middenveld zoals bij de werkgevers, werknemers, onderwijs- en zorgorganisaties, het ‘middenveldvriendelijke’ CDA te pleasen. Dat is echter niet gebeurd. Het CDA en kabinet kwamen nauwelijks tot elkaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

GroenLinks-leider Van Ojik zei vrijdagmiddag tegen Radio1 dat hij niet verwacht dat het kabinet de nodige steun vindt bij één partij of blok. ‘Het kabinet zal voor elke maatregel apart steun moeten zoeken bij verschillende partijen. De partijen in zowel de coalitie als oppositie liggen te ver uit elkaar voor een snelle oplossing.’

(Bron: FD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.