Dijsselbloem gaat opnieuw formeren

Dijsselbloem staat pal voor de 6 miljard

Welbeschouwd gaat PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem opnieuw formeren. De komende dagen wil hij in gesprek met alle fractieleiders uit de constructieve oppositie (D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks) over de nadere invulling van de 6 miljard euro bezuinigingen. Het wordt een gezamenlijke bijeenkomst, een soort Algemene Beschouwingen achter gesloten deuren. Het bedrag van 6 miljard is daarbij voor Dijsselbloem niet onderhandelbaar. Het wordt erop of eronder voor het kabinet.

Dijsselbloem spreekt van een ‘uitdagende klus’. Hij wil per se niet naar Brussel om dat bedrag omlaag te krijgen. De bewindsman is ook voorzitter van de Eurogroep en vindt dat hij met die pet op niet bij eurocommissaris Rehn kan aankomen met het verzoek zich niet aan zijn eigen regels te houden. Om de gesprekken te kunnen voeren stelt Dijsselbloem geplande reizen als Eurogroepvoorzitter volgende week uit.

Het wordt naar verwachting een hele toer om aan de wensen van de oppositie tegemoet te komen binnen de zeer beperkte financiële ruimte. Vooral het CDA en D66 hebben verstrekkende voorwaarden in ruil voor hun steun aan de kabinetsplannen. Minister-president Rutte gaf tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen al aan dat de ruimte voor het versoepelen van het ontslagrecht op korte termijn en de versobering van de ww ‘beperkte ruimte is, zo niet afwezig’. Ook PvdA-leider Samsom stelde dat hij daar niet voor is.

De belastingdruk wordt waarschijnlijk het belangrijkste thema, maar ook daar is weinig speling. Het kabinet wil over alles praten zolang het maar de gewenste bezuiniging van 6 miljard oplevert, terwijl de genodigde partijen minder willen bezuinigen. Het wordt spannend.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.