D66: ww beperken tot anderhalf jaar

Tegenbegrotingen D66 en ChristenUnie

D66 vindt dat de ww moet worden teruggebracht tot anderhalf jaar. De partij presenteerde dinsdag haar tegenbegroting. Men wil 4 miljard bezuinigen in plaats van de 6 miljard van het kabinet. Verder vormen de structurele jaarlijkse investeringen van 1 miljard in onderwijs een belangrijk punt voor de D66’ers. Morgen en overmorgen zijn de algemene beschouwingen, het belangrijkste debat van het jaar. De partijen nemen alvast hun posities in. CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie presenteerden vandaag en gisteren hun tegenbegrotingen en doen daarmee hun openingszet voor onderhandelingen met het kabinet. Met name het CDA en D66 zetten zeer stevig in.

Het CDA en D66 liggen op ramkoers. D66 wil naast de 4 miljard bezuinigingen ook hervormingen op de ww en het ontslagrecht naar voren halen. D66-leider Pechtold:  ‘Wat ik absoluut wil voorkomen, is dat na 2016 de versoepeling van het ontslagrecht weer van de wagen valt omdat bijvoorbeeld de SP een vinger in de pap krijgt.’ De D66-voorman vervolgt: ‘Als je het toch over het principe eens bent dat het ontslagrecht en de WW versoepeld moeten worden waarom dan nog wachten?’ De bezuiniging van 300 miljoen op zzp’ers kiepert Pechtold overboord: ‘Dat is een straf op ondernemen’.

ChristenUnie

Ook de ChristenUnie presenteerde een tegenbegroting. Daaruit blijkt dat de christenen minder willen bezuinigen. De partij is belangrijk voor het kabinet om steun te verwerven in de Eerste Kamer en wordt dus serieus genomen. De CU vindt dat dit kabinet veel te hard hakt en snijdt.  In haar tegenbegroting bezuinigt de ChristenUnie 3 miljard in plaats van de 6 miljard van het kabinet. Die 3 miljard wil men bijeenhalen door de ambtenarensalarissen te bevriezen en stamrecht-bv’s af te schaffen.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.