CDA wil vlaktaks, GroenLinks milieuvervuiling-belasting

Felle kritiek op CDA-plannen, geen reactie op tegenbegroting GroenLinks

Zowel het CDA als GroenLicht presenteerden vandaag hun tegenbegroting. Het CDA kiest voor banen en herstel van de economie. Dat geldt ook voor GroenLinks alleen wil die partij daarnaast ook milieuvervuiling belasten. De christen-democraten verlagen de lasten voor werkgevers en werknemers met 2,9 miljard euro, GroenLinks wil de lasten met 3,5 miljard euro verlichten.

Het CDA wil stapsgewijs naar één belastingtarief van 37 procent voor iedereen, met een toptarief van 47 procent voor inkomens boven 80.000 euro. De zogenaamde vlaktaks. Verder moeten de lasten voor gezinnen met 1,9 miljard omlaag en die voor bedrijven met 1,3 miljard. Alle kabinetsvoorstellen die gezinnen met kinderen, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hard raken, wil Buma van tafel.

De partij denkt de kosten daarvan te compenseren met een eigen bijdrage van maximaal 25 euro voor bezoek aan de huisarts, eerste hulp of polikliniek. Verder wil hij de 300 miljoen euro aan subsidies voor het banenplan van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken schrappen en moeten de hervormingen van WW en ontslagrecht worden versneld.

Reacties

Volgens het Centraal Planbureau loopt het begrotingstekort volgend jaar op naar 3,5 procent als het kabinet de CDA-tegenbegroting helemaal zou uitvoeren. Dat is hoger dan het tekort van 3,3, procent bij de kabinetsplannen.

Het PvdA-Tweede kamerlid Henk Nijboer vindt dat er ‘weinig sociaal meer is’ aan het CDA. ‘Juist in deze tijd kiest Buma voor minder geld voor verzorgenden, verpleegkundigen en onderwijzers, minder geld voor de armsten in Nederland en minder geld voor het bestrijden van de werkloosheid. Wel wil hij meer geld voor de 10 procent hoogste inkomens (via een belastingkorting). Dat is een keuze, maar niet die van de PvdA.’

Ook SP-leider Emile Roemer is zeer kritisch en noemt het CDA-plan ‘een verdere verrechtsing van het beleid’. ‘Met deze plannen zal de koopkracht verder dalen. Het zal leiden tot meer werkloosheid en verlenging en verdieping van de crisis.’

PVV-leider Geert Wilders diskwalificeert het CDA-plan als ‘ongeloofwaardig’. Volgens hem was de partij van Buma medeverantwoordelijk voor het Lenteakkoord, met ‘de grootste belastingverhoging van de afgelopen eeuw’.
‘Nu willen ze de helden uit de zorg op de nullijn zetten en eerder in de WW snijden. Dat is onaanvaardbaar. Het enige dat moet gebeuren, is dat dit kabinet opstapt. Het is bizar dat het CDA dat niet inziet’, roept Wilders. Hij zal deze week een motie van wantrouwen indienen tegen het kabinet: ‘We komen niet met een tegenbegroting maar met een tegenmaatregel: een motie van wantrouwen. Het kabinet moet zo snel mogelijk maar huis, dat is het enige dat telt.’

GroenLinks

GroenLinks wil minder lasten behalve bij milieuvervuiling. Dat moet juist extra worden belast. Verder wil de milieupartij dat schone energie wordt gestimuleerd. Bezuinigingen op zorg, ontwikkelingssamenwerking en huurders moeten worden geschrapt. Ook GroenLinks-voorman Van Ojik heeft felle kritiek op de CDA-plannen. Hij roept het kabinet op om met hem te gaan praten in plaats van met het CDA. Dat biedt in zijn ogen een rechts alternatief’.

De algemene beschouwingen, het jaarlijkse debat over de miljoenennota, vinden woensdag en donderdag plaats.

(Bronnen: Volkskrant.nl, Trouw.nl, foto: Groenlinks.nl, Bob Bronshoff)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.