Oud-CPBbaas Teulings: ‘Kabinetsbeleid oogst massawerkloosheid’

Overheid moet lagere huizenprijzen compenseren

Het huidige kabinetsbeleid oogst massawerkloosheid. Dat zegt Oud-CPB directeur Coen Teulings in zijn column in NRC Handelsblad. De hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Oxford bekritiseert de aanpak om tegelijk versneld de staatsschuld terug te brengen en de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Burgers worden zo ‘langs twee kanten geraakt: via lagere huizenprijzen én via hogere belastingen’. Teulings: ‘Goed beleid zou juist zijn om lagere huizenprijzen deels te compenseren door de staatsschuld tijdelijk te laten oplopen’.

PvdA-lid Teulings vergelijkt de effecten van de dalende huizenprijzen met die van de staatsschuld. Toen de huizenprijzen hoog waren -aangewakkerd door de hypotheekrenteafstrek, was dat, net als een hoge staatsschuld, nadelig voor volgende generaties. Beide zadelden nieuwe generaties met schulden op. Om een huis te kopen moesten jongeren zich immers diep in de schulden steken. Maar nu de huizenprijzen dalen treft dat vooral de huidige generatie huizenbezitters. Hun huizen staan onder water waardoor ze minder consumeren en massaal gaan sparen. Teulings vervolgt: ‘De afschaffing van de hypotheekrenteaftrek (waardoor de huizenprijzen geleidelijk dalen, red) staat dus gelijk aan een forse vermogensoverdracht van ons naar onze kinderen, precies zoals bij een versnelde aflossing van de staatsschuld’.

Teulings besluit: ‘Als wij door de waardedaling van ons huizenbezit en door bezuinigingen collectief gedwongen worden meer te sparen, dan valt de bouw stil en kunnen restaurants hun deuren sluiten. Een open economie spaart door te exporteren naar het buitenland; machines van ASML of verf van Akzo. Dat vergt dus een forse verschuiving van banen tussen sectoren. Maar wie bouwvakker is geweest, komt niet zomaar aan de slag bij ASML of Akzo. Dat kost tijd, leert de ervaring. In de tussentijd wacht werkloosheid. Wie de hypotheekrenteaftrek en de overheidsbegroting tegelijk aanpakt, oogst massawerkloosheid. We zien het resultaat’.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.