Oud-minister financiën Witteveen noemt Rutte onwetend

Kabinet huldigt 'zeer onjuiste en populistische opvatting'

Oud-minister van Financiën en VVD’er Johannes Witteveen noemde premier Rutte en minister Dijsselbloem onwetend. ‘Het zijn geen economen en er zit ook niet één econoom in het kabinet. Ze hebben onvoldoende kennis van de oorzaken van de huidige situatie in Nederland’, zei de 92-jarige liberaal in een interview met het programma ‘Altijd Wat’. ‘Ook Dijsselbloem is geen econoom en begrijpt niet precies wat het problem is’. Witteveen was tweemaal minister van Financiën in de jaren zestig.

Witteveen was ook van 1973 tot 1978 voorzitter van het IMF: ‘Bij het IMF begrijpen ze niets van wat Nederland nu doet. Dat vinden ze totaal onzinnig’. Het argument waarmee het kabinet de bezuinigen verdedigt, het terugbrengen van de staatsschuld en dat we niet meer kunnen uitgeven dan wordt verdient, noemt de oud-bewindsman ‘een heel onjuiste en populistische opvatting’. ‘Wanneer je geleend geld investeert in de juiste hervormingen, geef je de conjunctuur een duwtje in de goede richting. Wanneer je alleen maar bezuinigt in tijden van recessie gaan consumenten minder besteden met negatieve effecten op bedrijven, komt er minder productie met meer werkeloosheid en daardoor weer meer uitgaven en minder belastinginkomsten. De begroting wordt daardoor nog ongunstiger.’ Later zegt hij  ‘Alleen door te investeren naast hervormen komen we uit deze vicieuze cirkel.’

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.