VVD twijfelt aan Rutte als volgende lijsttrekker

Oud-minister Winsemius: 'Een liberaal moet wel ergens voor staan'

Wanneer het kabinet valt, is het nog maar de vraag of Rutte de volgende VVD-lijsttrekker wordt. Binnen de VVD twijfelen steeds meer leden, ook in de partijtop, aan de geloofwaardigheid van de premier. Oud-minister Pieter Winsemius constateert dat er binnen de partij steeds vaker vragen worden gesteld over de politieke houdbaarheid van Rutte. Tegen NRC Handelsblad zei de VVD-coryfee: ‘Dezelfde mensen die zeggen nog zeer in Rutte te geloven, zeggen ondertussen tegen elkaar: kan hij nog wel de volgende lijsttrekker worden?’ Volgens de krant geldt de fractieleider Halbe Zijlstra als opvolger.

Rutte doet volgens critici in zijn partij te veel concessies. Aan de PvdA, de vakbeweging, de werkgevers en de oppositie. VVD’ers hebben hiervoor begrip en zien de noodzaak van concessies maar hier is wel een grens aan. Het weinig liberale beleid van inkomensnivellering en belastingverhoging zorgt dan ook voor onrust in de partij. Toen de hervormingen in de ww en het ontslagrecht dit voorjaar werden uitgesteld om de sociale partners tevreden te houden, was de fractieleider in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra binnenskamers not amused. Hij werkt, in tegenstelling tot Rutte, wel aan het liberale profiel van de partij.

De geloofwaardigheid van de premier staat op het spel. Rutte slaagt er maar niet in om Nederland uit de crisis te krijgen. En dan de stoet verkiezingsbeloften die hij inmiddels brak, van ‘handen af van de hypotheekrenteaftrek’ tot ‘geen cent naar Griekenland’. Zijn huidige vrienden van de PvdA noemde hij een jaar geleden nog het ‘rode gevaar’.

Winsemius zegt het bij uitzondering hardop: ‘Pragmatisme is goed, maar iets meer ideologie zou wel mogen. Een liberaal moet wel ergens voor staan’.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.