Jan Kees de Jager ziet geen ruimte stimuleren economie

'Sommige landen niet vanaf begin bij de euro'

Oud-minister van Financiën en voorganger van Dijsselbloem, Jan Kees de Jager ziet geen ruimte voor het stimuleren van de economie. Dat zei in een interview met Elsevier.

‘Gezien de magere economische groei en hoge staatsschuld zal iedereen moeten toegeven dat die ruimte er niet is.’ De Jager noemt de gedachte dat hard bezuinigen slecht is voor de economie maar een ‘heel beperkt deel van de waarheid’. De oud-bewindsman vervolgt: ‘Als je de schuld zo erg uit de hand laat lopen dat het vertrouwen totaal wegvalt, dan is dat veel erger dan niet bezuinigen’. Over wiens vertrouwen De Jager hier spreekt wordt niet duidelijk in het interview, waarschijnlijk over het vertrouwen van de financiële markten.

Bovendien vindt De Jager dat EU-landen moeten hervormen. ‘Niet alleen een interne markt ontwikkelen, maar ook arbeidsmarkten flexibeler maken. Dat er wordt hervormd is veel belangrijker dan de discussie ‘stimuleren versus bezuinigingen’.’

Over het euro-project is hij enigszins kritisch: ‘ De euro heeft wat mij betreft bijgedragen aan een interne markt. Maar uiteraard heeft de euro ons ook slechte dingen gebracht, dat moet je meerekenen. Achteraf is mijn analyse dat je wel de euro had moeten doen, maar dat sommige landen er niet vanaf het begin bij hadden moeten zitten’.

Verder liet de CDA’er weten niet terug te komen naar de politiek: ‘ik heb niet de ambitie om in de politiek terug te keren’.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.