Bezuiniging AIVD ‘penny wise, pound foolish’

AIVD straks aangewezen op krant

Bezuinigingen op de AIVD zijn volgens experts ‘gevaarlijk’, ‘penny wise, pound foolish’, ‘desastreus’ en ‘een amputatie’. Dat blijkt vandaag uit de hoorzitting over de bezuinigingen in de Tweede Kamer.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de besparing van circa zeventig miljoen euro zal leiden tot een vleugellamme organisatie. Hij noemt het ‘een amputatie’ van de geheime dienst waarvan hij zich afvraagt of die na de ingreep nog wel in staat is om het werk te doen dat het wordt opgedragen. Internationaal leveren geheime diensten elkaar informatie. ‘Jij geeft wat, jij krijgt wat terug’, vatte Bot het samen. “Als je niets te bieden hebt, raak je geïsoleerd.”

Directeur Ko Colijn van instituut Clingendael wijst op het belang van een zelfstandige inlichtingendienst. Om dat aan te tonen, verwijst hij naar het conflict in Syrië. ‘De Kamer wil bij eventuele bewijzen over de gifgasaanval in Syrië niet afgaan op buitenlandse inlichtingendiensten, maar eist dat de AIVD die zelf ‘valideert”. Hoogleraar Erwin Muller noemt de bezuinigingen desastreus. Hij zegt dat de AIVD op deze manier niet meer alle taken kan uitvoeren. Om informatie te krijgen zal de geheime dienst volgens Muller straks niet meer kunnen doen dan ‘goed de krant lezen’. Rob de Wijk van het The Hague Centre for Strategic Studies vergelijkt de bezuiniging net als Bot met een amputatie. “Dat is gevaarlijk.” Ronald Prins van cyberbeveilingsbedrijf Fox -IT noemde de bezuinigingen ‘penny wise, pound foolish’.

De AIVD moet vanaf 2018 circa zeventig miljoen euro bezuinigen, ongeveer een derde van het huidige budget. Er verdwijnen tweehonderd van de vijftienhonderd arbeidsplaatsen. Onder hen zijn tachtig plekken van mensen die informatie verzamelen en verwerken.

Verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) noemt de bezuinigingen echter verantwoord.

(Bron: Novum)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.