Teeven oorzaak van onrust binnen PvdA-fractie

Onrust ettert door

Tijdens de zaak rond de Russische vluchteling Dolmatov in april werd de kiem gelegd voor de huidige onrust in de PvdA-fractie. De asielzoeker Dolmatov pleegde zelfmoord in een gevangeniscel. Een onderzoek door de Inspectie Veiligheid en Justitie bracht aan het licht dat er door meerdere organisaties in de vreemdelingenketen fouten waren gemaakt.Verantwoordelijk staatssecretaris was de VVD’er Fred Teeven. In april debatteerde de Tweede Kamer over de kwestie en een groot deel van de PvdA-fractieleden wilde het vertrouwen in Fred Teeven opzeggen. Deze dreigde echter met opstappen wanneer er maar één PvdA’er een motie van wantrouwen zou steunen.

De VVD oefende grote druk uit op fractieleider Samsom om Teeven niet te laten vallen. Law & orderman Teeven is namelijk een belangrijke stemmentrekker voor de liberalen. Samsom heeft daarna van zijn fractieleden steun voor Teeven geëist. Hij deed daarbij de toezegging de VVD te bewegen tot afzwakking van de strafbaarstelling van illegaliteit. Een zeer gevoelig punt binnen de PvdA. De betreffende fractieleden vinden dat hem dat niet voldoende is gelukt.

De populariteit van Samsom heeft de mislukte uitruil een forse deuk opgelopen. De onrust ettert nog door. Nog voor Prinsjesdag wordt de keuze voor de JSF verwacht. Ook daarover schijnt de PvdA intern met elkaar overhoop te liggen.

(Bron: Degids, Radio1)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.