Mansveld paste boekhoudkundig trucje toe

Het havenschap Groningen Seaports heeft de laatste jaren miljoenen verloren met rentederivaten. Te vergelijken met het debacle rond woningbouwcorporatie Vestia. De verliezen zijn destijds onder leiding van gedeputeerde Wilma Mansveld, de huidige PvdA-staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu, met een boekhoudkundig trucje weggemoffeld.

Hoogleraar Risicomanagement van de VU Theo Kocken in NRC Handelsblad: ‘accounttechnisch is dit misschien net geoorloofd maar dit lijkt op misleiding’. Emeritus hoogleraar accountancy Jan van der Poel:  ‘bestuurders die zulke contracten afsluiten weten niet wat ze doen’. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de situatie in Groningen exemplarisch voor het gebruik van derivaten bij overheden. ‘De verslaggeving moet beter, want te vaak worden zo de risico’s weggemoffeld.’ Dinsdag 3 september debatteert de Tweede Kamer met PvdA-minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) over derivaten bij semi-publieke organisaties.

Wellicht is het een idee Mansveld dinsdag ook op het matje te roepen?

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.